Tipográfia 3 percben

A tipográfia a szövegek és képek megfelelő elhelyezése. Azért, hogy az olvasó a tartalmat könnyedén, erőlködés nélkül átláthassa, értelmezhesse.

tipografia-featured
Hogy jobban el tudjam magyarázni, találomra kiválasztottam egy weboldalt a google találati oldaláról, hogy azon bemutathassam a folyamatot, és a miérteket. Az oldalt először néhány mondatban elemzem, majd leírom azt is, mit láthatsz a videóban, hogyan alakítom át.

Mi a baj a honlappal?

Először is jellegtelen. Semmibe nem tud belekapaszkodni az ember szeme első pillantásra, hacsak nem a céges fotóba, de abba meg tényleg kár. Egy ilyen fotó nem profi, olyan, mintha a titkárnő kattintotta volna a mobiljával ebédszünetben. És valószínűleg úgy is történt. Mit látunk? Egy szövegtengert. Minden ugyanolyan, ugyanakkora, és ráadásul még sok is. Na és a menü… Semmi sem derül ki belőle. Valahogy az egész… Olyan… …Maradi

Mit fogok csinálni?

Néhány lépésben átszabom a szövegeket, elmondom a cégről pár szóban, amit közölni szeretne (illetve amit érdemes lenne közölnie), tisztába teszem a navigációt, és gombot készítek a látogatónak, hogy legyen hová kattintania. És közben átrendezem a kinézetet, hogy ezzel irányítsam az olvasó figyelmét. Vagyis:

  • Rendszerezem a közölni kívánt információkat.
  • Jól elkülöníthető blokkokba szervezem azokat.
  • Illusztrálom, barátságosabbá teszem az oldalt.
  • Egyértelmű üzenetet intézek az olvasóhoz.

Az eredeti szöveg nagyrészét kitörlöm, mert a látogatók alapvetően nem szeretnek sokat olvasni. Így a kis szövegblokkok között jelentős tér nyílik, szellőssé téve a tartalmat. Az egyes üzeneteket, konkrét szöveges blokkokat színben, karakterméretben is megkülönböztetem, mert ez is segít a szemnek megtalálni, hol végződik egy információs tömb, és hol kezdődik a következő. A menüt szövegessé alakítom, hogy egyértelmű legyen a tartalma. Az oldalon lévő szövegek színeit “hozzáhúzom” a képeken lévő színekhez, ezzel is harmóniát teremtve az egyes elemek között. A videóban mindez nagyon egyszerűnek és gyorsnak tűnik, de a valóságban egy ilyen átalakítás mögött azért van néhány év szakmai tapasztalat.
 

Tipográfiai kirándulás: a végeredmény

A fenti videóban a kiindulópontot, és a teljes folyamat láthatod. Döntsd el magad, melyik weboldal alapján tudod megmondani elsőre, mivel foglalkozik a cég, és mit szeretne tőled, mint weboldala olvasójától :)
 


 

Ha a tipográfia érdekel

 
Töltsd ki az alábbi mezőket, amint tudok, jelentkezem telefonon, hogy tisztázzuk a konkrét igényeidet, elképzeléseidet. Árakat és határidőket csak a megbeszélést követően tudok adni.
 
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Comments

Post Comment