WordPress keretrendszer

A WordPress keretrendszer egy folyamatosan fejlesztett tartalomkezelő, amelyet készítői weboldalak üzemeltetésére hoztak létre.

wordpress-keretrendszer

Ha hozzáértő vagy, viszonylag egyszerűen telepítheted a WordPresst, és ma már rengeteg szöveges vagy videós tartalom segít akkor is, ha netán közben elakadnál. A WP egyik nagy előnye, hogy telepíthető mind távoli szerverre, mind az otthoni vagy irodai asztali gépre, így egy weboldal szerkesztése megoldható helyben, a saját gépeden is. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra:

  • biztonsági másolatod lesz a weboldalad aktuális állapotáról,
  • tesztkörnyezetben dolgozhatsz, mielőtt élesben is kikerülne a tartalmad az internetre.

Ilyenkor a saját gépeden – a böngésző címsorába beírva – a http://localhost (Mac-en a http://localhost:8888) címen találod meg a telepített WordPress oldaladat.

A WordPress keretrendszer letöltése, telepítése

A WordPress tartalomkezelő rendszert ingyenesen letöltheted a wordpress.org oldaláról (angolul / magyarul). Itt mindig az éppen aktuális, legfrissebb verziójú szoftvert kapod meg.

A WP keretrendszer telepítése otthoni gépre

A WordPress tartalomkezelő telepítése otthoni gépedre egy óra alatt megoldható. A WordPresst nem lehet közvetlenül a gépedre telepíteni. Előtte egy olyan szoftvert kell installálnod, ami szervergépet “csinál” a gépedből. Ezt Windowson WAMP-nak, Mac-en MAMP-nak hívják. Az alábbi videókban ehhez a művelethez találsz segítséget.

WordPress telepítés – Windowsra

WordPress telepítés – Apple gépre

A WP keretrendszer telepítése távoli szerverre

A WordPress tartalomkezelő távoli szerverre telepítése eltér ettől. A szervergépeken ugyanis minden bizonnyal egy előre elkészített adminisztrációs és telepítő felülettel találkozol. Ennek www címét, és a belépéshez szükséges adatokat (belépőnév, jelszó) a tárterületed bérlésekor kaptad vagy kapod majd meg. Ezeken a felületeken általában találsz súgót is, hogy hogyan hajtsd végre a telepítést. Ha nem megy, vagy nincs is ilyen hozzáférésed a szolgáltatódtól bérelt tárhelyedhez, akkor célszerű felhívni az ügyfélszolgálatot, és kérni a WordPress környezet telepítését. A többit ők intézik.

A WP keretrendszer működése

A WordPress tartalomkezelő keretrendszer egy adatbázis, amiben cikkeket, képeket és videókat tárolhatsz, valamint egy grafikus kezelőfelület, ahol ezeket felviheted, tárolhatod, módosíthatod. Ez a MySQL + PHP rendszer egy meghatározott internetcímen (általában: www.sajátdomain.hu/wp-admin) érhető el, jelszóval védett. Saját menüvel rendelkezik, amiben megtalálod az alapvető beállításokat csakúgy, mint a tartalmak (cikkek, hozzászólások, termékek) hozzáadására szolgáló menüpontokat. Az ezen a szerkesztő (adminisztrációs) felületen felvitt tartalmakat jeleníti meg aztán weboldalad.

Ugyancsak ezen az adminfelületen állíthatod be azt, hogy honlapod milyen kinézettel, dizájnnal jelenjen meg, és ezt a külcsínt is itt alakíthatod igényeid szerint (Megjelenés » Témák menüpont, illetve Téma beállítások menü). Ez a felület szolgál további, kisebb programok (Bővítmények) telepítésére. Erre azért van szükség, mert a WordPress alapvetően egy blogkezelő, vagyis cikkek kezelésére készült. A bővítmények adnak neki olyan extra funkciókat, mint email-küldés, webshop, képgaléria, stb. Bár a WP mint rendszer úgy készült, hogy laikusok is használhassák, tapasztalataim szerint működésének készségszintű elsajátítása hosszadalmas, és igen kevesek teszik meg. Arról, hogy milyen tudás kell a használatához, itt írtam.

 


 

Szeretnél egy WordPress weboldalt?

 
Töltsd ki az alábbi mezőket, amint tudok, jelentkezem telefonon, hogy tisztázzuk a konkrét igényeidet, elképzeléseidet. Árakat és határidőket csak a megbeszélést követően tudok adni.
 
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Comments

Post Comment